Skip to main content

Nieuws


Marina Abramovic

04 februari 2024

Zeg Performance en je zegt Marina Abramovic (1946).
Met een carrière die meer dan vier decennia beslaat, heeft Marina Abramovic een enorme impact gehad op de kunstwereld met haar provocerende en grensverleggende performances.
Zelfpijniging, uitputting, uithoudingsvermogen en koelbloedigheid, het zijn constanten in het oeuvre van Abramovic. Het eigen lichaam is het belangrijkste materiaal, op een krachtige en niets ontziende manier test ze de grenzen van haar fysieke en mentale uithoudingsvermogen.

Ze begon haar carrière in de jaren zeventig in het voormalige Joegoslavië en in Amsterdam. Ze verwierf grote bekendheid met onder meer baanbrekende werken die ze met haar toenmalige partner maakte, de Duitse kunstenaar Ulay. (1943-2020). In hem vond Abramovic een partner om de pijn mee te delen, letterlijk, en die te versterken. Voor hun eerste performance samen, in 1978, liepen ze naakt hard op elkaar in. Twaalf jaar lang werkten ze samen voordat ze afscheid namen van elkaar na een maandenlang durende voettocht over de Chinese Muur (The Lovers/Walk On The Great Wall of China, 1988).

Ze mag dit jaar haar 78ste verjaardag vieren, eigenlijk een wonder want zeker twee keer had ze bij een optreden de geest kunnen geven. Toeschouwers droegen haar weg toen ze dreigde te stikken in de rook van een smeulend vuur (Rhythm 5) en beschermden haar tegen een man die een geladen revolver tegen haar hoofd plaatste (Rhythm 0).

In haar latere solowerk legt ze zich meer toe op het creëren van een wisselwerking waar het publiek actief onderdeel wordt van haar werk en energie.

imponderabilia 1977 marina abramovic lr

 Imponderabilia 1977