Skip to main content

Frida Kahlo

De Mexicaanse Frida Kahlo (1907-1954) is een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars ter wereld. Ze onderhield contacten met belangrijke personen uit haar tijd en werd verliefd op de beroemde Mexicaanse kunstenaar Diego Rivera, de grote muralist van Mexico en tijdens zijn leven al een beroemdheid.

Haar leven was niet makkelijk, toen Frida zes jaar oud was kreeg ze polio, haar rechter been bleef daarna achter in de groei. Op haar achttiende kwam de bus waar ze in zat in botsing met een tram en doorboorde een stuk van een ijzeren leuning haar lichaam. Haar bekken en ruggengraat waren zo ernstig beschadigd, dat ze drie maanden in bed moest blijven. In deze periode begon Frida met schilderen. Ze maakte oa vele zelfportretten die doorvlochten zijn met symboliek uit haar persoonlijke leven, de reizen die ze maakte, haar culturele achtergrond maar ook de miskramen die ze heeft gehad. André Breton, de voorman van de Surrealisten vond haar werk fascinerend en noemde haar “een geboren surrealist”, maar Frida verafschuwde dit.
               “Ik schilder nooit dromen of nachtmerries, ik schilder mijn eigen werkelijkheid.”

Ondanks de voortdurende pijn leidde Frida een rijk en intens leven. Haar grote liefde voor de kunst, voor haar man en voor Mexico gaven haar telkens weer de kracht om door te gaan. Niet voor niets was Frida’s motto “viva la vida”( vier het leven).
In deze lezing duiken we in het leven van Frida met haar ongekende energie en levenslust!

  frida kahlo en diego rivera Miniatuur     frida kahlo portretfoto                                                                                  frida_kahlo_gebroken_kolom_Miniatuur.jpg