Skip to main content

Charlie Toorop en familie

Charley Toorop, enig kind van de bekende Nederlandse kunstschilder Jan Toorop en zijn Engelse echtgenote Annie Hall, nam een uitzonderlijke plaats in binnen de Nederlandse kunstwereld in de eerste decennia van de 20ste eeuw. Ze groeide op te midden van de Nederlandse avant-garde kunstwereld, dankzij de centrale positie die haar vader daarin innam. Charley volgde geen officiële kunstopleiding, ze was autodidact.

Charley en haar ouders brachten de zomers vaak door in het Zeeuwse stadje Domburg waar rond de eeuwwisseling regelmatig avant garde kunstenaars elkaar ontmoetten. In die vakanties leerde ze onder meer de schilders Piet Mondriaan en Jacoba van Heemskerck kennen.
Ze trouwde met Henk Fernhout, kreeg met hem drie kinderen waaronder de schilder Edgar Fernhout, maar het huwelijk was geen succes. Daarna volgden meerdere relaties, maar het schilderen kwam bij Charley altijd op de eerste plaats….

Charley experimenteerde veel met verschillende stijlen, uiteindelijk ontwikkelt ze een nieuw soort realisme, met contouren, sterke licht- en schaduwpartijen en stevige kleuren. De werkelijkheid wordt op een confronterende, welhaast zakelijke manier neergezet.
In deze lezing veel meer over deze eigengereide kunstenares!

charley toorop boeren Miniatuur   Charley Toorop 1951   Charley Toorop Zelfportret met drie kinderen 1929 Miniatuur