Skip to main content

Andy Warhol

Andy Warhol is een sleutelfiguur binnen de Pop Art, een kunstbeweging die ontstaan is in Amerika en het Verenigd Koninkrijk in de jaren 50 en die twee decennia lang een prominente rol heeft gespeeld. Warhol introduceert alledaagse consumentenproducten in zijn kunstwerken als dollarbiljetten, Campbell soepblikken en Coca-Cola flesjes, bovendien maakt hij gestileerde portretten van 20ste eeuwse beroemdheden als Marilyn Monroe en Elvis Presley. De tentoonstelling die hij in 1962 organiseert in New York slaat in als een bom.

In de hierop volgende jaren verzamelt Warhol een team van medewerkers en bewonderaars om zich heen dat zich bezighoudt met het maken van zeefdrukken, boeken, films en tijdschriften. Zij zijn actief in een atelier dat zich in een fabrieksruimte bevindt: The Factory. Hier wordt ook de rockband Velvet Underground opgericht en vinden happenings en multimedia voorstellingen plaats.

In 1968 overleeft Warhol ternauwernood een aanslag op zijn leven en heeft maanden nodig om te herstellen. In de 70er jaren richt hij het magazine Interview op en publiceert zijn boek The Philosophy of Andy Warhol, waarin hij zijn ideeën over kunst en leven uit de doeken doet.

Warhol overlijdt op 22 februari 1987 in New York op 58 jarige leeftijd aan de complicaties van een galblaasoperatie.

          photo.andy_warhol.1086  photo.andy_warhol_laars.1085   photo.andy_warhol_little_electric_chair_d5459636h.1087